Steden en dorpen

Steden en dorpen

In de omgeving van Kustpark Nieuwpoort

Mooie plaatsen in de omgeving van Kustpark Nieuwpoort:


Brugge
Binnen 40 minuten ben je vanuit Kustpark Nieuwpoort met de auto in de historische stad Brugge, de belangrijkste toeristische trekpleister van West-Vlaanderen. Oorspronkelijk was Brugge een zeehaven, maar door de verzanding van de kuststreek verloor ze haar eersterangspositie als zeehaven aan Antwerpen. Een stad vol kunst en cultuur die beslist de moeite waard is.

Nieuwpoort
Nieuwpoort ontstond in 1163 als haven en was eeuwenlang was het de voornaamste vissershaven (voor haringvangst) van België. Nu bezit de stad de grootste jachthaven van Noord-Europa.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde het beroemde sluizencomplex De Ganzepoot' een belangrijke rol en nog steeds speelt water een grote rol voor de stad Nieuwpoort. Ook het Koning Albert Monument, een gedenkteken uit 1938, is een bezoek waard in Nieuwpoort.

Veurne
Op nog geen 15 kilometer afstand van Nieuwpoort ligt het 17e eeuwse Veurne. Het schitterende stadhuis, het Spaans Paviljoen, de Vleeshalle en andere historische gebouwen maken de stad zeer aantrekkelijk. Wandel eens op je gemak door de kleine steegjes en oude straatjes van de stad of het aangrenzende 19de eeuwse stadspark. Of breng een bezoek aan het Bakkerijmuseum: een oude gereconstrueerde bakkerij met een bakkerswinkeltje, granentuin en elke dinsdag een bakdemonstratie.

Oostende
Oostende is een toeristisch trekpleister met gezellige winkelstraten, pleintjes en een bruisend nachtleven. Bovendien is het ook één van de grootste vissers- en passagiershavens van het land. In het Mercatordok – Oostende ligt de Driemaster Mercator, het voormalig opleidingsschip van de Belgische koopvaardij (1932 - 1960) dat je dagelijks kunt bezoeken.

De Panne
Met de kusttram ben je binnen een half uurtje in het gezellige winkelstadje De Panne, ook wel de bakermat van de zeilwagensport genoemd. De beschermde Dumontwijk die aan het begin van deze eeuw is gebouwd, ligt in het centrum van de stad en biedt een overzicht van de evolutie van de kustarchitectuur. De Erfgoedwandeling leidt je hierlangs. Natuurlijk is De Panne ook bekend om het attractiepark Plopsa. 

Diksmuide
Velen kennen Diksmuide vanwege zijn belangrijke rol in de oorlog als frontlinie tussen het Duitse en geallieerde leger. In 1928 werd een eerste IJzertoren gebouwd als vredesmonument. Ook bij de nieuwe IJzertoren, ingewijd in 1958, staat de vredesgedachte centraal. Op loopafstand van dit Vredesmonument vind je de Dodengang, een authentiek loopgraaf. 

Ieper
Ieper kreeg in de 12de en 13de eeuw vooral aanzien door de lakennijverheid. Sinds de Middeleeuwen was de stad omringd door een vestinggordel en deze vormt nog steeds een ideaal wandelgebied. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Ieper volledig verwoest, maar is daarna heropgebouwd in de oorspronkelijke staat. Bezoek het In Flanders Fields: een interactief museum over de Eerste Wereldoorlog over het leven aan en achter het front. Of iets heel anders: het veelzijdige attractiepark Bellewaerde.

Blankenberge
De Pier van Blankenberge, een 350 m lange wandelbrug in zee, werd gebouwd in 1933 en is een uniek bouwwerk aan de Belgische kust. In Blankenberge vind je gezellige winkelstraten die in de zomer verkeersvrij zijn. Ontdek in Blankenberge in het Sea Life Centre de spectaculaire onderwaterwereld of in het serpentarium de fascinerende wereld van de reptielen.