Steden en dorpen

Steden en dorpen

In de omgeving van Kustpark Strand Westende

Mooie plaatsen in de omgeving van Kustpark Strand Westende:


Nieuwpoort
Nieuwpoort ontstond in 1163 als haven. Eeuwenlang was het de voornaamste vissershaven van ons land. Het ging hier dan vooral om de haringvangst. Nu bezit de stad de grootste jachthaven van Noord-Europa. Het bekende sluizencomplex 'De Ganzepoot' speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol. Maak eens een wandeling van Nieuwpoort-Stad naar Nieuwpoort-Bad.

Het historische Veurne
Het stadhuis, het Spaanse Paviljoen, de Vleeshalte en de andere historische gebouwen weerspiegelen de 17e eeuw. Maak een heerlijke stadswandeling in het 19e eeuwse stadspark en door de de kleine steegjes en oude straatjes. 

Gezellig winkelen in Oostende
Oostende is één van de grootste vissers- en passagiershavens van het land, maar dat niet alleen. Deze toeristische stad is vooral bekend om zijn gezellige winkelstraten en pleintjes. Ga eens wandelen langs de havenmonding, het traject hiervoor is gratis te verkrijgen bij de Dienst Toerisme.

De Panne
Breng ook eens een bezoek aan het winkelstadje De Panne. Dit stadje is de bakermat van de zeilwagensport. In het centrum ligt de beschermde Dumontwijk, waar de huizen gebouwd werden om en tussen de duinen. Dit gedeelte van de badplaats dateert uit begin deze eeuw. Er is een Erfgoedwandeling te verkrijgen bij Dienst Toerisme. 

Diksmuide
Diksmuide was ooit een belangrijke frontlinie tussen het Duitse en geallieerde leger. Er werd een vredesmonument gebouwd in 1928. De Dodengang, een authentieke loopgraaf, ligt op loopafstand van dit Vredesmonument. Een beschrijving van de wandeling kun je gratis verkrijgen bij Dienst Toerisme.

De historische stad Ieper
In de 12e en 13e eeuw kreeg Ieper vooral veel aanzien door de lakennijverheid. Iepers werd tijdens de Eerste Wereldoorlog compleet verwoest. Na de oorlog werd Iepers weer volledig heropgebouwd in de oorspronkelijke staat. Sedert de Middeleeuwen was de stad omringd door een vestinggordel. Op de 10 tot 15 meter hoge bermen werden in het verleden prachtige  parken aangelegd. De vestingwallen zijn nu ideaal om te wandelen. Bij de Dienst Toerisme kun je gratis een plattegrond verkrijgen.

Het culturele Brugge
Brugge is bekend om haar kunsthistorie en cultuur. Deze stad is de belangrijkste toeristische trekpleister van West-Vlaanderen. Vooral onder de Bourgondische hertogen kende de stad een ongekende bloei. Brugge kreeg nieuwe faam als kunststad door de roman Brugges la morte van Georges Rodenbach.

Poperinge
Bekijk de mooiste hoekjes van Poperinge op verschillende manieren:

  • De uitgestippelde wandelwegen
  • De bewegwijzerde fietsroutes
  • Motor routes
  • Auto routes


Verder kun je met de huifkar de streek verkennen. Voor de historische plaatsjes kun je ook starten in een van de musea. Geweldige poëzie vind je in Watou.

Blankenberge
Gezellige winkelstraten, die in de zomer zelfs verkeersvrij zijn. Een uniek bouwwerk aan de  Belgische kust is de Pier van Blankenberge. Deze werd gebouwd in 1933 en heeft een wandelbrug in zee van maar liefst 350 meter. 

Zeebrugge
Zeebrugge is ontstaan bij de aanleg van de haven, er is toen een verzanding ontstaan waardoor een breed strand tevoorschijn kwam. Deze badplaats is een beetje het buitenbeentje van alle badplaatsen. In Zeebrugge is het vaak lekker rustig en hier kun je gemakkelijk een plaatsje vinden. Maar Zeebrugge is niet alleen goed voor haar strand, deze stad is vooral gekend als wereldhaven. Het is zeker de moeite waard om hier eens rond te verblijven.

De diversiteit van Westende
De diversiteit van Middelkerke en Westende zijn bijzonder geliefd bij de toeristen. Een interessante kustplaats voor het hele gezin. Middelkerke is dé stripgemeente van de kust. Zo vind je er onder andere de Selfiebank met Tante Sidonia, de Jommeke fietsroute, bronzen stripstandbeelden en diverse stripmuren van Lucky Luke, Suske & Wiske en meer. In de zomermaanden staat het beroemde reuzenrad 'Roue de Marseille' op de Zeedijk. Langs de kust vind je ook de Beaufort kunstwerken met o.a. het Navigator Monument  en de Olnetop. Een andere bekende spot is het Grand Hôtel Bellevue (De Rotonde). Naast het brede en fijnzandige strand kan gebruik worden gemaakt van de gevarieerde sportinfrastructuur. Er is voor klein en groot een gevarieerd animatieprogramma. Dit is één van de fijnste badplaatsen aan de Belgische kust. Een trip naar Westende is voor kort of lang verblijf.